Ülkemizde yaşayan yabancılara ilişkin olarak son dönemlerde sıklıkla karşımıza çıkan uygulama ve idari işlemlerden biri sınır dışı edilme yani deport kararıdır. Bu kararla birlikte, yabancının belirtilen süre içerisinde ülkeyi terk etmesi (terke davet) beklenmektedir. Ancak idari işlemlerin keyfiliği ve idarenin takdir yetkisinin genişliği dikkate alındığında verilen bu sınır dışı edilme kararları bazen hukuka aykırı ve yetersiz gerekçelere dayanmaktadır. Bu durumlarda, verilen karara karşı itiraz ve iptal yolu mümkündür. Bu yolun kullanılması her ne kadar ciddi bir hukuki inceleme gerektirse de; aleyhinde karar verilen yabancı da bizzat kendisi bu karara itiraz edebilmektedir. Ancak belirtilmelidir ki, özellikle kararın hangi gerekçeye dayandığı ve ne zaman verildiği gibi hususlar, kararın kaldırılması ve iptali sürecinde önem arz etmektedir. Bu sebeple, yabancının kendisinin ya da avukatının yapacağı itiraz arasında, hedeflenen sonuç bakımından farklılıklar oluşması da muhtemeldir. Sınır dışı edilme kararı ile bu karara karşı yapılacak itiraz ve iptal davası yolu, aşağıda detaylarıyla düzenlenmiş ve okuyucularımızın bilgisine sunulmuştur.
Sınır Dışı Edilme (Deport) Kararı Nedir?
Yabancı hakkında verilen deport kararıyla, yabancının Türkiye’den sınır dışı edilmesi ve Türkiye’ye girişinin de yasaklanması amaçlanmaktadır. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 52’nci maddesiyle düzenlenen sınır dışı edilme işlemi, yasada sayılı hallerin bulunması halinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla ya da Valilikçe re’sen uygulanmaktadır. Sınır dışı edilmesine karar verilmesiyle birlikte yabancı, ülkeyi terke davet edilir ve çoğunlukla idari gözetim altına alınmasına karar verilir. Bu durumda, yabancının Geri Gönderme Merkezlerine alınması ve ülkeden sınır dışı edilmesi işlemleri başlatılmaktadır.
Sınır Dışı Edilme Kararı Neden ve Hangi Durumlarda Alınır?
Sınır dışı edilme kararına karşı itiraz yolunun nasıl gerçekleştiğine geçmeden önce, bu kararın hangi gerekçelerle verildiğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Genellikle yabancının bulunduğu ildeki Valilik tarafından verilen sınır dışı edilme kararında yabancının, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 54’üncü maddesinde yer alan düzenleme gereğince sınır dışı edilmesine karar verilir. 54’üncü maddede bulunan düzenleme ise şu şekildedir:
- Türk Ceza Kanunu’nun 59’uncu maddesine göre sınır dışı edilecekler
Bu düzenleme gereğince, Türk Ceza Kanununa göre işlediği suç sebebiyle cezaya mahkum edilen yabancı hakkında, cezasının infazının ardından sınır dışı edilme işlemi tesis edilir.
- Terör suçları kapsamında sınır dışı edilecekler
Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar
- Gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullanan yabancılar
Türkiye’ye giriş, vize ve ikamet izinleri için yapılan işlemlerde gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullananlar
- Gayriahlaki ve meşru olmayan yoldan geçinenler
Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar
- Kamu düzeni ve güvenliğine aykırı eylemelerde bulunanlar ile kamu sağlığına tehdit oluşturanlar
Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar
- Vize süresi dolan yabancılar
Vize veya vize muafiyeti süresini on günden fazla aşanlar veya vizesi iptal edilenler
- İkamet (Oturum) izin süreleri dolanlar ve sona erenler ya da sona ermesine rağmen ülkede kalmaya devam eden yabancılar
İkamet izinleri iptal edilenler ile ikamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini on günden fazla ihlal edenler
- Çalışma izni bulunmadan çalışanlar
Çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenler
- Türkiye’ye yasal yollardan giriş ve çıkış yapmayanlar
Türkiye’ye yasal giriş veya Türkiye’den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenler
- Ülkeye giriş yasağı bulunan yabancılar
Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunmasına rağmen Türkiye’ye geldiği tespit edilenler
- Uluslararası koruma hallerine aykırılıklar
Uluslararası koruma başvurusu reddedilen, uluslararası korumadan hariçte tutulan, başvurusu kabul edilemez olarak değerlendirilen, başvurusunu geri çeken, başvurusu geri çekilmiş sayılan, uluslararası koruma statüleri sona eren veya iptal edilenlerden haklarında verilen son karardan sonra bu Kanunun diğer hükümlerine göre Türkiye’de kalma hakkı bulunmayanlar
- İkamet izin başvurusu kabul edilmeyenler
İkamet izni uzatma başvuruları reddedilenlerden, on gün içinde Türkiye’den çıkış yapmayanlar
- Uluslararası kurum kararıyla terörle ilişkilendirilenler
Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olduğu değerlendirilenler.
Yukarıda yer verdiğimiz durum ve hallerde, Genel Müdürlüğün talimatı ya da Valilikçe re’sen sınır dışı edilme kararı alınmaktadır. Dolayısıyla yabancının, ülkeye giriş yaptığı durum, ülke içinde kalışı ve ülkeden çıkışına kadar her hal önem arz etmektedir. Ayrıca belirtilmelidir ki, idarenin son dönemde almış olduğu kararlarda, yasadaki haller dışında ya da makul gerekçe olmadan da yabancı hakkında sınır dışı edilme kararı verdiği görülmektedir. Bu durumda, gerekli belgeler ile delillerinizle birlikte, aleyhinizde verilen sınır dışı edilme kararına karşı hukuki süreci başlatmanız gerekecektir.
Hakkında Sınır Dışı Edilme (Deport) Kararı Alınmayacak Yabancılar
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 55’inci maddesinde, hakkında sınır dışı edilme kararı alınmayacak yabancılara ilişkin düzenlemeye yer verilmiştir. Bu düzenlemeyle birlikte anılan yabancılar hakkında, sınır dışı edilme kararı alınamayacaktır.
- Sınır dışı edilmesi halinde, gönderileceği ülkede ciddi hayati tehlikesi bulunan yabancılar
Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar
- Ciddi sağlık sorunları ve özellik belirten durumları bunun yabancılar
Ciddi sağlık sorunları, yaş ve hamilelik durumu nedeniyle seyahat etmesi riskli görülenler
- Tedavisi devam eden ve gideceği ülkede tedavisi mümkün olmayan yabancılar
Hayati tehlike arz eden hastalıkları için tedavisi devam etmekte iken sınır dışı edileceği ülkede tedavi imkânı bulunmayanlar
- İnsan ticareti mağdurları
Mağdur destek sürecinden yararlanmakta olan insan ticareti mağdurları
- Psikolojik, fiziksel ve cinsel şiddet mağdurları
Tedavileri tamamlanıncaya kadar, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet mağdurları
Kanun maddesi gereğince anılan kişiler hakkında, sınır dışı edilme kararı alınamaz. Ancak ilgili maddelerde de değinildiği üzere bazı hallerde idare, söz konusu tedavinin tamamlanmasını, sağlık sorunu ve hayati tehlikenin ortadan kalkmasını ve mağduriyetin giderilmesini beklemektedir. Bu durumda dikkate edilmesi gereken, istisnai düzenlemedeki şartların devam edip etmediğinin somut olay üzerinden incelenmesidir. Ancak buna rağmen, yasada sayılan durumları taşıyan yabancı hakkında, sınır dışı edilme kararı verilirse; artık bu işlem hukuka aykırı hale gelecek olup kanuni tüm hak ve yolların kullanılması önem arz edecektir.
Sınır Dışı Edilme Kararı Sonrası Ne Yapılmalıdır?
Hakkında sınır dışı edilme yani deport kararı verilen yabancı, menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilebilir. Tüm bu hususların ihtar edildiği “Sınır Dışı Edilme Kararı Tebliğ Formunda”, yabancını hakları ile karara karşı itiraz yolları konusunda bilgilendirme yapılır. Tebliğ alınan karara karşı süresi içinde itiraz edilmesi ve hukuki sürecin başlatılması gerekmektedir. Zira kararın alınması ve yabancıya tebliğ edilmesinden sonra yabancı, kendisi ya da avukatı aracılığıyla 7 gün içerisinde İdare Mahkemesine iptal başvurusunda bulunmalıdır. Bu süre içerisinde, iptal başvurusu yapılmadığı takdirde deport kararı kesinleşecek ve yabancı sınır dışı edilecektir.
Anlaşılacağı üzere, sınır dışı edilme kararının tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde karara karşı iptal davasının açılması ve idari işlemin iptalinin talep edilmesi gerekmektedir. İdare mahkemesinde açılan iptal davasıyla, sınır dışı edilme kararının icrası duracak; dava sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilemeyecektir. Aşağıda detaylarıyla sınır dışı edilme kararına karşı itiraz yolu ve iptal davası açıklanmıştır.
Sınır Dışı Edilme Kararına Karşı İtiraz Yolu; İptal Davası
Hakkında sınır dışı edilme kararı verilen yabancı, kararda belirtilen gerekçenin doğru olmadığını düşünüyorsa; kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde, mahkemeye sunacağı dilekçeyle işlemin iptalini isteyebilir. Usulüne uygun olarak hazırlanan dilekçede, deport kararına ait tüm bilgi, işlem numarası ve tarihe yer verilmeli, kararın hukuka aykırı olduğunu gösteren delil ve belgeler de mahkemeye sunulmalıdır. Aksi halde, dava konusu işlemin açık olmaması gerekçe gösterilerek dilekçenin reddi gündeme gelecektir. Bu durumda, iptal davasının açılması detaylı bir inceleme ve hazırlık gerektirmektedir. Zira İdare Mahkemesince iptal davasına ilişkin olarak verilecek hüküm kesindir. Davanın usulü eksiklikler sebebiyle aleyhe sonuçlanması halinde de ciddi hak kaybı ve mağduriyetler doğabilecektir.
Sınır Dışı Edilme Davası Kime Karşı Açılmalıdır?
Sınır dışı edilme kararına karşı iptal davası, davaya konu işlemi tesis eden Göç İdaresi Müdürlüğüne karşı açılmalıdır.
Sınır Dışı Edilme Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Deport kararına karşı iptal davası, idari bir işleme karşı açıldığından; görevli mahkemede, İdare Mahkemeleridir. Ayrıca yetkili mahkeme, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 32’nci maddesi gereğince, deport kararını veren idarenin bulunduğu yer İdare Mahkemesidir.
Sınır Dışı Edilmesi Davasında Kararın Durması (Yürütmenin Durdurulması)
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27’nci maddesinde her ne kadar dava açılmasının, idari işlemin yürütmesini durdurmayacağına yönelik düzenleme bulunsa da; 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 53/3’te yer alan özel düzenleme gereğince, dava açma süresi içinde veya yargı yoluna başvurulması hâlinde, yabancının rızası saklı kalmak kaydıyla, yargılama sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilmez.
Bu durumda hakkında sınır dışı edilme kararı verilen yabancının, süresi içinde iptal davası açması halinde sınır dışı edilmesi, kendi rızası dışında, hukuken mümkün değildir. Eylemin icrasının, daha açık ifadeyle yürütmesinin durdurulması için ayrıca mahkeme kararına gerek olmadığını, yalnızca dava açılmasıyla da sınır dışı edilme işlemlerinin duracağını da belirtiriz.
Sınır Dışı Edilme Kararıyla Yabancının İdari Gözetim Altına Alınması
Hakkında sınır dışı edilmesine karar verilen yabancıya, Türkiye’yi terk edebilmeleri için on beş günden az olmamak üzere otuz güne kadar süre tanınmaktadır. Bu durum, yukarıda da izah ettiğimiz üzere terke davettir. Ancak yabancının, kaçma ve kaybolma riskinin bulunması, yasal giriş veya yasal çıkış kurallarını ihlal etmesi, sahte veya asılsız belge kullanması, kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için tanınan sürede çıkmaması ve kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturması durumunda, bu süre tanınmaz ve yabancı hakkında ayrıca idari gözetim altına alınmasına ya da 57/A maddesi uyarınca idari gözetime alternatif yükümlülüklere karar verilir.
Yabancının idari gözetim altına alınması halinde ise yakalamayı yapan kolluk birimince geri gönderme merkezlerine kırk sekiz saat içinde götürülür ve idari gözetim başlatılır.
İdari Gözetimin Süresi ve Alternatif Tedbirler
Belirtilmelidir ki, geri gönderme merkezlerindeki idari gözetim süresi altı ayı geçemez. Bu süre, sınır dışı etme işlemlerinin yabancının iş birliği yapmaması veya ülkesiyle ilgili doğru bilgi ya da belgeleri vermemesi nedeniyle tamamlanamaması hâlinde, en fazla altı ay daha uzatılabilir.
İdari gözetimin devamında ise zaruret olup olmadığı, kararı veren Valilik tarafından her ay düzenli olarak değerlendirilmektedir. Bazı hallerde ise bu değerlendirme süresi beklenmez. İdari gözetimin sona erdirilmesine kanaat getirilmesi ya da idari gözetimin kaldırılmasına yönelik durumların ortaya çıkması halinde yabancılar için idari gözetim derhâl sonlandırılır. Bu durumda ise, 57/A maddesi uyarınca idari gözetime alternatif yükümlülükler getirilir. Alternatif yükümlülükler ise şu şekildedir:
- Belirli adreste ikamet etme
- Bildirimde bulunma
- Aile temelli geri dönüş
- Geri dönüş danışmanlığı
- Kamu yararına hizmetlerde gönüllülük esasıyla görev alma
- Teminat
- Elektronik izleme
İdari Gözetimin Sonlandırılması; İtiraz
Yabancı hakkında verilen idari gözetim kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde yabancının bizzat kendisi ya da avukatı aracılığıyla Sulh Ceza Hakimliğine itiraz yolu açıktır. Görüldüğü üzere, sınır dışı edilme kararına karşı yapılan iptal davasıyla idari gözetim kararına itiraz başvurusunun mercileri farklıdır. Ayrıca idari gözetimin kaldırılmasına yönelik bu itirazda, sınır dışı edilme kararına karşı iptal davasından farklı olarak yürütme yani idari gözetim durmaz, derhal sona erdirmez. Bu sebeple yapılacak itirazın, detaylı, delil ve belgelere dayanan, açıklayıcı olması önem arz etmektedir. Aksi halde, idari gözetim kararına karşı yapılan itiraz reddedilecek ve bir aylık süre içinde yapılan diğer itirazlar da, yeni bir durum ve gelişme olmadığı gerekçesiyle Sulh Ceza Hakimliğince kesin olarak reddedilecektir.
Ancak belirtilmelidir ki, idari gözetim kararına karşı yapılan itirazlar reddedilse dahi, gözetim altına alınan kişiye ilişkin olarak idari gözetim şartlarının ortadan kalktığı veya değiştiği iddiasıyla yeniden sulh ceza hâkimine başvuru yapılabilir. Bu sebeple, itiraz sürecinin hızlı ve sonuç odaklı ilerlemesi için tarafımızdan hukuki destek alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Sınır dışı edilme kararına karşı iptal davası açmak ücretli midir? Sınır dışı edilme kararına karşı dava açmanın ücreti nedir?
- Evet, sınır dışı edilme kararına karşı açılacak iptal davasının yasal mercilere ödenecek ücreti bulunmaktadır. Sınır dışı edilme kararının iptali davasının 2025 yılı itibarıyla ücreti, 3.206,30 Türk Lirasıdır.
Sınır dışı edilme kararına kaç gün içinde itiraz itiraz edebilirim?
- Sınır dışı edilme kararına, kararın size tebliğ edildiği itibaren 7 gün içinde idare mahkemesine dava açarak itiraz edebilirsiniz.
İdari gözetim kararı sonrası ne yapmayalım?
- Hakkınızda idari gözetim kararı verilmesinin ardından, İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün belirlediği bir Geri Gönderme Merkezlerine nakliniz söz konusu olur. Bu durumda, ilgili memurlara vereceğiniz bir dilekçeyle idari gözetim kararına karşı sulh ceza hâkimliğine itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Bu itiraz, 7 gün içinde yapılması gerekir. Ancak belirtilmelidir ki, avukat aracılığıyla yapılan itirazlar, daha sonuca etkili olmaktadır. İdari gözetim kararına karşı itiraz dilekçesinin hazırlanması konusunda, tarafımızdan hukuki destek alabilirsiniz.
Sınır dışı edilme kararına dava açmak, kararın uygulanmasını durdurur mu? Dava açtıktan sonra sınır dışı edilir miyim?
- Evet, karara karşı usulüne uygun iptal davası açılması halinde karar icrası, dava sonuçlanıncaya kadar durdurulur. Bu durumda, dava açtıktan sonra -gönüllü haller dışında- zorla sınır dışı edilmeniz söz konusu olmayacaktır.
İdari gözetim kararı, ne kadarlık süreyle verilir ve uzatılması mümkün müdür?
- Yabancı hakkında verilen idari gözetim kararının süresi 6 aydır. Ancak gerekli görülmesi halinde 6 ay daha uzatılır.
Sınır dışı edilme kararından sonra tekrar Türkiye’ye giriş yapabilir miyim?
- Sınır dışı edilme süresi boyunca Türkiye’ye giriş yasağınız olacaktır. Bu süre genelde 1 yıl ila 5 yıl arasında değişir, ancak belirli şartlarda giriş yasağı kaldırılabilir. Bu durumda, yabancı ve idare hukuku alanında faaliyet gösteren bir avukata danışmanız ve hukuki destek almanız, hak kaybına uğranılmaması adına önem teşkil etmektedir.
Sınır dışı edilme kararının iptali davası sürecinde, Türkiye’de kalmaya devam edebilir miyim?
- Evet, dava sonuçlanıncaya kadar sınır dışı edilme işleminin icrası duracağından; idari gözetim altında olmamanız halinde Türkiye’de kalmaya devam edebilirsiniz.
Sınır dışı edilme kararı iptal edilirse ne olur?
- Eğer mahkeme, sınır dışı kararını iptal ederse, sınır dışı işlemi uygulanmaz ve giriş yasağı kararı da kaldırılabilir.
İdari gözetim altındaki yakınımı nasıl ziyaret edebilirim?
- İdari gözetim altındaki kişileri ziyaret için gözetim merkezinin belirlediği ziyaret gün ve saatlerine uymanız gerekir. Ayrıca kimlik belgelerinizle başvuru yapmanız istenir.
Dava açmak için bir avukata ihtiyaç var mı?
- Dava açmak için avukata danışmak zorunlu olmasa da; sınır dışı ve idari gözetim süreçlerinin karmaşık olması, dil farklılıklarının bulunması ve sürelerin aleyhinize işlemesi sebebiyle bir avukatla çalışmanız faydalı olacaktır.
Yabancı Hakkında Verilen Sınır Dışı Edilme Kararına Karşı İptal Davası Dilekçesi (Detaylı)
İSTANBUL İDARE MAHKEMESİNE
Yürütmenin Durdurulması ve Adli Yardım Taleplidir.
DAVACI : ***
VEKİLİ : Av. Eren Mehmet EFE
DAVALI : ****
KONU : *** Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından, müvekkil aleyhinde tesis edilen *** sayılı ve *** tarihli sınır dışı etme kararının İPTALİ ile YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA karar verilmesi talebimiz hakkındadır.
AÇIKLAMALAR:
Müvekkil ****, **** numaralı pasaporta sahip aslen **** uyrukludur.
Davalı **** Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından *** tarih ve **** sayılı işlem ile müvekkil *** hakkında sınır dışı etme kararı verilmiştir. İşbu kararın gerekçesi olarak ise müvekkilin, ülkede yasal kalış hakkının olmadığı ve ikamet ihlalinde bulunduğu gösterilmiş; asılsız ve mesnetsiz olarak müvekkilin kamu düzeni açısından tehdit oluşturduğu iddia edilmiştir. Davaya konu karar, herhangi bir bilgilendirme yapılmadan ve verilen kararın sayısı, işlemi, gerekçesi ve yasal yollara başvuru hakkı gösterilmeden, anadili Türkçe olmayan müvekkile tamamen usulsüz olarak tebliğ edilmiştir. Aşağıda detaylı olarak da açıklanacağı üzere müvekkil aleyhinde tesis edilen sınır dışı etme kararı, usul ve yasaya aykırı olup iptali gerekmektedir. Şöyle ki:
MÜVEKKİL, ALEYHİNDE VERİLEN KARAR HAKKINDA TAM VE AÇIKÇA BİLGİLENDİRİLMEDİĞİ GİBİ TAMAMEN USULE AYKIRI OLARAK İMZASI ALINMIŞTIR.
Aleyhinizde verilen karardaki hukuka aykırılıkları yazınız.
MÜVEKKİLİN AİLESİ VE AİLESİNİN İKAMET DURUMLARI ***
Bununla birlikte müvekkil, Türkiye’ye geldiği *** tarihinden beri *** yabancı kimlik numarasıyla herhangi bir suça karışmadan ve Türk kamu düzenine aykırı herhangi bir eylem ve davranışı olmadan ikamet etmiştir. Müvekkilin ailesinin de sicili temiz olup hiçbir aile üyesinin adli sicil kaydı bulunmamaktadır.
MÜVEKKİL, GERİ GÖNDERME YASAĞI KAPSAMINDA BULUNAN ***’a GÖNDERİLMESİ, ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE VE ANAYASA’YA AYKIRIDIR.
***
MÜVEKKİL’İN SINIR DIŞI EDİLMESİ HALİNDE ***
Yabancının sınır dışı edilmesi halinde, doğacak muhtemel durum ve olayları yazınız.
İÇTİHATLAR
İlgili Danıştay kararlarını yazınız.
MÜVEKKİL SABİT İKAMETGÂH SAHİBİ OLUP, DAVALI GÖÇ İDARESİ TARAFINDAN MÜVEKKİL HAKKINDA TESİS EDİLMİŞ OLAN SINIR DIŞI EDİLME KARARININ HUKUKİ HİÇBİR DAYANAĞI YOKTUR.
Müvekkilimiz yasal yollar ile ülkemize giriş yapmıştır. Müvekkil sabit ikametgâh sahibidir. Kendisi ailesiyle birlikte ikamet etmektedir.
DAVALI İDARE TARAFINDAN VERİLEN HUKUKA AYKIRI KARARIN UYGULANMASI HALİNDE MÜVEKKİLİN EN TEMEL HAKKI OLAN YAŞAM HAKKI, ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK HAKKI İHLAL EDİLMİŞ OLACAKTIR.
Özetle davalı idare tarafından müvekkil aleyhinde FİİLEN UYGULANAN İDARİ İŞLEMİN hukuki dayanağı yoktur. Bununla birlikte müvekkilin MASUMİYET KARİNESİ, SAVUNMA HAKKI, ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK HAKKI ve YAŞAM HAKKI ihlal edilmiştir. Sayın mahkemeniz tarafından işbu hukuka aykırı sınır dışı işlemi hakkında Yürütmenin Durdurulması ve İptali kararı verilmediği taktirde müvekkil yönünden telafisi mümkün olmayan zararlar doğacak ve mağduriyetler yaşanacaktır. Bundan dolayı hukuka aykırı sınır dışı kararının İPTALİ ve YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA karar verilmesi gerekmektedir.
YÜRÜTMENİN “DERHAL” (İDARENİN SAVUNMASI ALINMAKSIZIN) DURDURULMASI VE ADLİ YARDIM TALEP EDİLMEKTEDİR.
HUKUKİ SEBEPLER : 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesi (Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Sözleşme), T.C. Anayasası, 6458 s. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, 7201 s. Tebligat Kanunu, 28184 s. Tebligat Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik, 2577 s. İdari Yargılama Usul Kanunu, 6100 s. Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Türkiye ile AB arasındaki Göçmen Anlaşması ve diğer Tüm Mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Göç İdaresi evrakları (celbi talep olunur), Müvekkile ait dosya *** *** İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezinde mevcuttur, celbi talep olunur. Sınır dışı etme kararı tebliğ formu (celbi talep olunur) İlgili AİHM kararları ve her tür yasal delil (Emsal karar)
NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah edilen sebepler ile Mahkemece re ‘sen tespit edilecek hususlarla birlikte;
Davacı müvekkilin mağduriyetinin artmaması için İVEDİLİKLE YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA,
Davalı idarenin elinden bulunan müvekkile ait ve yargılamaya konu dosyanın İDAREDEN CELBİNE,
Dava konusu, *** Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün *** sayılı ve *** tarihli sınır dışı etme kararının İPTALİNE,
Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı idareye yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim.
DAVACI VEKİLİ
Av. Eren Mehmet EFE
Yabancı Hakkında Verilen İdari Gözetim Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği (Detaylı)
İSTANBUL*. SULH CEZA HAKİMLİĞİNE
İTİRAZ EDEN : ***
VEKİLİ : Av. Eren Mehmet EFE
KONU : *** Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün **** tarih ve ***** Sayılı İdari Gözetim Kararına itiraz ile müvekkilin serbest bırakılmasına karar verilmesi talebimiz hakkındadır.
AÇIKLAMALAR:
Müvekkilimiz yasal yollar ile ülkemize giriş yapmıştır. Kendisi sabit ikametgâh adresinde ailesiyle ikamet etmektedir. İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün müvekkil hakkında vermiş olduğu idari gözetim kararı haksız ve hukuka aykırı olup, itirazlarımız doğrultusunda müvekkilin serbest bırakılmasına karar verilmesi gerekmektedir. Şöyle ki;
- MÜVEKKİL ALEYHİNDE VERİLEN KARARIN GEREKÇESİ YETERLİ OLMADIĞI GİBİ MÜVEKKİL LEHİNE OLAN DURUM VE HÜKÜMLER DİKKATE ALINMAMIŞTIR.
Müvekkil ***, **** numaralı pasaporta sahip aslen **** uyrukludur.
MÜVEKKİLİN TÜM MASRAFLARI, AİLESİ TARAFINDAN KARŞILANMAKTADIR.
Bu konuda tüm masraf ve yükümlülüklerinizin aileniz ya da bir yakınınız tarafından karşılandığını izah edilebilir; ayrıca belge de sunabilirsiniz.
SINIR DIŞI ETMEK ÜZERE İDARİ GÖZETİM KARARININ ŞARTLARI 6458 SAYILI KANUN’UN 57/2’Cİ MADDESİNDE HÜKÜM ALTINA ALINMIŞTIR. İLGİLİ KANUN MADDESİNİN İÇERİĞİ SOMUT OLAYA UYARLANDIĞINDA TESİS EDİLEN İDARİ GÖZETİM KARARININ YASAL DAYANAĞININ OLMADIĞI GÖRÜLMEKTEDİR.
*** Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından 57/A maddesi uyarınca idari gözetime alternatif yükümlülükler olan belirli adreste ikamet etme, bildirimde bulunma, aile temelli geri dönüş, geri dönüş danışmanlığı, kamu yararına hizmetlerde gönüllülük esasıyla görev alma, teminat ve elektronik araçla izleme tedbirlerinin neden yetersiz kaldığı gerekçeleriyle birlikte ortaya konulmamıştır.
DAVALI İDARE TARAFINDAN VERİLEN HUKUKA AYKIRI KARARIN UYGULANMASI HALİNDE MÜVEKKİLİN EN TEMEL HAKKI OLAN YAŞAM HAKKI, ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK HAKKI İHLAL EDİLMİŞ OLACAKTIR.
Müvekkil, **** dönemeyeceğini, **** devam eden baskı, açlık, salgın hastalık tehdit altında olduğunu, müvekkilin ailesinin ve işinin Türkiye’de olması; kendisinin sınır dışı edilmesi halinde can güvenliğinin olmaması, ailesinin açlığa ve yoksulluğa mahkûm edileceğini ayrıca **** yaygın şiddet eylemleri nedeniyle orada hayatının risk altında olduğunu ifade etmiştir.
HİÇBİR GEREKÇE GÖSTERİLMEKSİZİN GETİRİLEN İDARİ GÖZETİM KARARI HUKUKA AYKIRIDIR.
Yabancının ülkeden sınır dışı edilmesi, AİHS’nin 2, 3, 5, 8 ve 13. Maddelerine aykırı ise bu sınır dışı işlemini gerçekleştiren kurumun sorumluluğuna yol açacaktır. AİHS’nin 2. Maddesinde yaşama hakkı güvence altına alınmıştır. Bu maddeye göre, herkesin yaşam hakkı, yasanın koruması altındadır. Yasanın ölüm cezası ile cezalandırdığı bir suçtan dolayı hakkında mahkemece hükmedilen bir cezanın yerine getirilmesi dışında hiç kimse kasten öldürülemez. O halde AİHS’nin 2. Maddesi uyarınca sınır dışı edilecek yabancının gönderileceği ülkede yaşama hakkı tehlike altında ise gerçekleştirilmemelidir. Aksi halde sınır dışı işlemini yapanlar, AİHS’nin 2. Maddesini ihlal etmiş olur.
MÜVEKKİL HAKKINDA ALTERNATİF YÜKÜMLÜLÜKLERİN GETİRİLMESİ MÜMKÜNDÜR.
***
İDARİ GÖZETİM KARARI ÖLÇÜSÜZ OLUP ALTERNATİF YÜKÜMLÜLÜKLERİN UYGULANMASINI TALEP EDERİM.
Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerle, Müvekkil hakkında idari gözetime alternatif yükümlülüklerin uygulanması ölçülü olacaktır. Buna göre, 6458 sayılı yasanın 57. ve 58. Maddeleri gereğince idari gözetim kararı usul ve yasaya uygun olmadığından itirazın kabulü ile yukarı İdari gözetim kararının kaldırılmasına karar verilmesini talep ederim.
NETİCE VE TALEP : Yukarıda detayları ile arz ve izah ettiğimiz nedenlerle;
Dayanaktan yoksun olarak *** Valiliği İl Göç İdaresi tarafından alınan **** tarih ve **** sayılı idari gözetim kararına itirazımızın kabulü ile müvekkilimizin geri gönderme merkezinden çıkarılarak SALIVERİLMESİNE,
Sayın Hakimliğinizin aksi kanaatte olması halinde 57/A maddesi uyarınca idari gözetime alternatif yükümlülükler olan belirli adreste ikamet etme, bildirimde bulunma, geri dönüş danışmanlığı, kamu yararına hizmetlerde gönüllülük esasıyla görev alma, teminat ve elektronik araçla izleme TEDBİRLERİNİN BİR VEYA BİRDEN FAZLASININ UYGULANMASI SURETİYLE MÜVEKKİLİN SALIVERİLMESİNE karar verilmesini talep ve arz ederiz.
İTİRAZ EDEN VEKİLİ
Av. Eren Mehmet EFE
Sınır Dışı Edilme (Deport) ve İdari Gözetim Avukatı Olarak Biz;
Yabancıların son zamanlarda sıklıkla karşılaştığı durumlardan biri olan sınır dışı edilme yani deport ve idari gözetim altına alma kararları, temelde yaşam hakkı olmak üzere özgürlüğün kısıtlanmasına kadar birçok hakkı ihlal etmektedir. Hakkınızda verilen bu kararlar neticesinde, Geri Gönderme Merkezlerine alınmanız ve kötü koşullarda uzun süre bekletilmeniz söz konusu olabilecektir.
Başta İstanbul’da bulunan Tuzla Geri Gönderme Merkezi, Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi, Binkılıç Geri Gönderme Merkezi, Çatalca Geri Gönderme Merkezi ve Selimpaşa Geri Gönderme Merkezi olmak üzere Türkiye’nin diğer illerindeki Geri Gönderme Merkezlerinde tutulan yabancı müvekkillerin haklarının korunması ve aleyhlerindeki kararlara karşı itiraz edilmesi sürecinde hukuki destek sağlıyoruz.
Gerek sınır dışı avukatı gerek deport avukatı gerekse de idari gözetim avukatı olarak gösterdiğimiz hukuki danışmanlık ve temsil faaliyetlerimizle; siz de hakkınız olanı almak ve mağduriyetinize son vermek için bize ulaşın!